
1 

California Judges Association 

OPINION NO. 5 
 

(Originally issued:  March 1951) 

 

GRATUITIES FOR SOLEMNIZING MARRIAGE 
 

AUTHORITY: Canon 2A 

 

I.  Background 

 

 The Judicial Ethics Committee has been asked whether the acceptance by a judge of a gratuity for 

the performance of a marriage ceremony constitutes a violation of any constitutional provision or any 

statute of this State. 

 

II.  Question 

 

 Does the acceptance by a judge of a gratuity constitute a violation of the California Constitution 

or any California statute? 

 
III.  Answer 

 

 No.
1
           

 

IV.  Discussion 

 

 For obvious reasons it is not ordinarily within the province of this Committee to advise as to what 

acts constitute a violation of law.  However, since the act of a judge in transgressing the law in any 

respect would be a violation of Canon 2A of the California Code of Judicial Ethics, we deem it proper to 

give consideration to this question which has been submitted to us. 

 

 In its consideration, certain provisions of our Constitution and statutes present themselves as 

pertinent.  Section 15, Article VI provides that: “No judicial officer, except court commissioners, shall 
receive to his own use any fees or perquisites of office...” 

 

 Sections 11 and 17 of Article VI of the Constitution, which have been called to our attention in 

this connection, merely require the legislature to provide for payment to judges of compensation for their 

judicial services.   

 

 The Penal Code contains a provision which is proper for consideration in this connection.  

Section 94 of that Code provides, in part, that:   

 

                                                

 
1
A judge should carefully note the provisions of Penal Code Section 94.5 which states that every 

Judicial Officer of a court of this state, who accepts any money or thing of value for performing any 

marriage is guilty of a misdemeanor unless the fee is imposed by law or the marriage is performed on 

Saturday, Sunday or a legal holiday. 

Every judicial officer who asks or receives any emolument, gratuity, or reward, 

of any promise thereof, except such as may be authorized by law, for doing any 

official act, is guilty of a misdemeanor... 

 
 This provision may be disposed of by the citation of a well-considered opinion of the California 



 

2 

Attorney General, rendered in 1943.  The question there considered was whether a judicial officer who 

accepts money for performing a marriage ceremony is guilty of a misdemeanor under the provision 

quoted.  The answer, following a thorough review of the authorities of this State and elsewhere, was in 

the negative.  (2 Op. Att. Gen., 209.  Also see 13 Op. Att. Gen., 84.)  In this opinion we concur. 

 

 In considering whether or not any of the constitutional provisions above quoted constitutes a ban 

on the acceptance by a judge of a gratuity or offering for performing a marriage ceremony, certain 
circumstances must be taken into consideration.  In the first place, the authority to solemnize a marriage is 

conferred upon judges, among other classes of persons, by Section 400 of the Family Code.  That section 

provides that marriages “may” be solemnized by the various classes of persons therein enumerated.  The 

authority being merely permissive, no duty is imposed upon the persons named to perform such 

ceremonies.  As a matter of practice, and by long-established custom, some judges never exercise this 

privilege.  Other judges will perform the service when requested, but refuse gratuities for so doing. 

 

 Another circumstance to which weight must be given is that the performance of a marriage 

ceremony is not the performance of a judicial act.  A judicial act, unlike a ministerial act, is one requiring 

the exercise of some judicial discretion.  (Reclamation Dist. vs. Hamilton, 112 Cal. 603, 611.) 

 

 Although the question does not appear to have been passed on in this state, it has been held in at 

least one other state that the solemnization of a marriage is in no sense a judicial act.  (St. Louis vs. 
Sommers, 148 No. 398; 50 S.W., 102.)  Judges are authorized to perform marriage ceremonies not by 

reason of the judicial power incident to their office, but merely as persons holding certain positions.  

(Matthes vs. Matthes, 198 Ill. App., 515.) 

 

 Inasmuch as the solemnization of a marriage is merely the performance of a voluntary act, non-

judicial in character, it has been held in a number of cases that a judge, in the absence of statute, is not 

required to account for any gratuity that he or she may receive therefore.  (Cummings vs. Smith, 368 Ill., 

94; 13 N.E., 2d, 69; Smith vs. Pettis Co., 345 Mo., 839; 136 S.W., 282.  Also see Sargent Co. vs. 

Sweetman, 29 N.D., 256; 150 N.W., 876, and City of New York vs. McCormick, 258 N.Y. Supp., 

affirmed in 261 N.Y. 529). 

 

 In our opinion it necessarily follows that the acceptance by a judge of a gratuity for the 

performance of a marriage ceremony does not constitute the violation of any constitutional provision or of 
any statute of this State. 

 

 On this same general subject, see Opinions 4 and 6. 

 

 This opinion is advisory only.  This Committee acts on specific questions submitted, and its 

opinion is based on facts as set forth in the questions submitted. 
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